tiistai 10. syyskuuta 2013

Pieni nuhanenä

Näinhän se sitten kävi. Eilisestä tsemppaamisesta huolimatta flunssa iski ihan kunnolla tuohon vauvaankin. Flunssainen vauva vaikuttaa koko perheeseen, tai ainakin meillä vaikuttaa. Ajattelinkin siis koota yhteen pienen listan must have asioita, joista olen itse kokenut olevan apua. Listaan sekä tunnettuja joka mutsin neuvoja ja vähän kätevämpien emäntien vinkkaamia erityisvinkkejä. Lisävinkit ovat aina tervetulleita, joten jos tiedät jonkun superhyvän ja toimivan vinkin, niin ei muuta kuin kommenttia tulemaan!

Kuinka taklaan pikkuvauvan ja -lapsen flunssan?

Niistäjä on yksi tärkeimmistä työvälineistä silloin, kun pieni nenä on tukossa. Niistäjissäkin on eroja ja ehdottomasti tehokkain kokeilemani kotiniistäjä on Nenä Friida. Suosittelen myös NaCl -liuosta (suolaliuosta), jota tiputetaan pari tippaa kumpaankin sieraimeen vähän ennen niistämistä, jotta nuhanenän saa hyvin auki. 

Kuumeen mittauksessa kannattaa huomioida muutama seikka. Luotettavan mittaustuloksen saa kun mittaa lämmön lapselta joka on levännyt viileässä hetken aikaa. Jos lapsi riehuu kovasti, niin ruumiinlämpökin voi hetkellisesti näyttää jopa 38 astetta vaikka lämpöä ei edes olisi. Itse mittaan kuumeen kainalosta kaiken ikäisiltä. Kainalosta mitattuna lämpötila näyttää aina n. 0,5 astetta alempaa tulosta kuin kehon sisältä mitattuna (korva, suu, rektaali). Kuumetta alentavaa lääkettä olen antanut kun lämpö ylittää 38 astetta. Hampaita tekevä flunssainen vauva tosin saa tukalaan oloonsa lääkkeen vaikka olisi vain vähän lämmin. Minun mielestäni lapsen kipua saa hoitaa.

Oloa helpottamaan voi antaa lapsille tarkoitettuja kuumelääkkeitä joko suppona tai liuoksena. Isommille nuhanenille on olemassa myös dispersiotabletteja, jotka saattaa mennä helpommin, kuin iso määrä imelää liuosta (tai näin ainakin meillä). 

Kuumeisen vauvan kanssa on tärkeää muistaa riittävä nesteytys. Tiheämmät maitohetket ja vesipitoiset soseet auttavat pitämään vauvan nesteytystä yllä ja maistuvat usein kipeälle pikkupotilaalle paremmin kuin lihapadat. Toki sitä lihapataakin kannattaa tarjota, aina parempi jos kunnon ruokakin uppoaa. Isommalle potilaalle reilusti lempiruoat kehiin ja jos ei nekään meinaa maistua niin tarjoan vinkiksi smoothieita. Voi surauttaa itse haluamistaan ainesosista tai ostaa valmiina kaupasta, tarjoile pillin kera. 

Kovin limaiselle isommalle potilaalle ei kannata tarjota paljon maitotuotteita. En tiedä miten tutkitusta asiasta tässä on kyse, mutta kokemustiedolla väittäisin että lehmänmaito lisää limaisuutta. Kannattanee siis tarjota välipalalla jotain muuta kuin jogurttia ja juotavaksikin keksiä muuta kuin maitoa, silloin kun on flunssa. Pikkulasten mahdollista korvikkeen käyttöä ei tule kuitenkaan rajoittaa millään tavalla, se kun on pienille paljon muutakin kuin pelkkää juotavaa.

Höyryhengityksen tehosta voi olla montaa mieltä, mutta meillä sitä on sovellettu niin että olen ensin höyryttänyt koko kylpyhuoneen ja sitten ottanut pienen potilaan kylpyyn. Etenkin räkäisen lapsen kanssa hyvä keino irroitella limaa iltaisin. Kuumeista lasta ei kannata kuitenkaan alkaa viemään saunaan tai lämpöiseen kylpyyn.

Yötä varten kannattaa nostaa sängyn pääpuolta hieman pystyyn ja nuhanenälle silputa oikein ärtsyä sipulia esim. pesupussiin ja ripustaa se siihen pään lähistölle vapauttamaan höyryjään. Sipulista vapautuvat kaasut reagoivat limakalvoilla ja saavat aikaan lisääntynyttä kyynelnesteen tuottamista. Tämä reaktio saa aikaiseksi myös sen, että nenä pysyy yön ajan paremmin auki ja kaikki nukkuvat paremmin. Hajuhaitta on pieni haitta tosi tukkoiseen nenään verrattuna, sitä paitsi hajuun tottuu tosi nopeasti ja hetken kuluttua siihen ei enää edes kiinnitä huomiota. 

Jos flunssa pitkittyy tai on syytä epäillä, että lapsella on antibioottihoitoa vaativa tulehdus, niin ilman muuta lääkäriin näytille. Niin kauan kun lapsi leikkii tai jaksaa seurailla telkkaria, niin voi huoletta seurailla menoa. Jos huolestut niin ota yhteyttä esim. valtakunnalliseen terveysneuvontapuhelimeen 09 (helsingin suuntanro) 10023, siellä vastataan kaikkiin kysymyksiin ympärivuorokautisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää, kiitos siis kun kirjoitat!