tiistai 12. marraskuuta 2013

Montessoria ja vähän muutakin (sisältää alennuskoodin)

Montessoripedagogiikka on minulle kuin rakas vanha ystävä. Olen tehnyt töitä (ihan parhaassa) Montessoripäiväkodissa kohta kymmenen vuotta ja Montessoriohjaajaksi valmistuin keväällä 2012. Kotiin en kuitenkaan ole aiemmin varsinaisia Montessorivälineitä ostanut, vaikka kotikutoisia Montessorihenkisiä tehtäviä meillä on tehtykin ja kotiympäristöäkin on suunniteltu Montessorin oppeja mukaillen. Nyt sain kuitenkin mahdollisuuden tilata meille muutamia välineitä Minä Itse -verkkokaupasta ja antaa myös lukijoilleni alennuskoodin, joka on voimassa marraskuun loppuun asti. Löysin Minä Itse -verkkokaupan kun luin Oi Mutsi Mutsin kirjoittaman kotimontessoria käsittelevän kirjoituksen. Minä Itse on siis kahden Hämeenlinnalaisen kotiäidin yritys, joka maahantuo mm. Montessorivälineistöä, mutta heidän valikoimiinsa kuuluu myös muita oppimiseen tarkoitettuja välineitä ja pelejä.

Montessoripedagogiikan motto on "auta minua oppimaan itse" ja sen on kehittänyt Italialainen kasvatustieteilijä ja lääkäri Maria Montessori (1870-1952). Montessori huomasi lapsia havainnoidessaan että lapsilla on erilaisia herkkyyskausia ja taipumuksia, sekä omanlaisensa vastaanottavainen mieli. Montessori kehitti pedagogiikan ja välineistön, jonka avulla lapsi pystyy ottamaan käyttöön oman potentiaalinsa ja omaksumaan itselleen tarpeellisia taitoja silloin, kun hänellä on sille herkkyyskauden myötä otollinen hetki. Montessorivälineet ovat osa valmisteltua ympäristöä, paikkaa jossa lapsen on mahdollista toimia vapaasti sisäisten tarpeittensa mukaan. Aikuisen tehtävä taas on luoda sellainen ympäristö, jossa tämä on mahdollista ja havainnoida lasta.
Muistelen kuulleeni tai lukeneeni jostain opiskeluaikoinani, että lapsi on tyytyväisimmillään silloin, kun hän saa tutkia vapaasti ympäristöään. Minusta tämä pitää täysin paikkansa (perustarpeet huomioiden luonnollisesti). Olen yrittänyt luoda kotiimme tätä ajatusta seuraten sellaisen ympäristön, jossa lapset pystyvät toimimaan ikätasoonsa suhteessa itsenäisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä lapsille uhrattuja sisustusratkaisuja ja sitä että lapset näkyvät kodissa muuallakin kuin lastenhuoneessa. Topsin ollessa siinä kehitysvaiheessa, että kaikki tapahtuu pikakelauksella, tulikin jo tarvetta uusille tehtäville ja ilo oli käsinkosketeltavaa, kun availimme yhdessä viime viikolla tullutta pakettia.


Muotolaudan tukevat nupit sopivat hyvin käteen.

Ja tarkka Topsi huomaa heti mielenkiintoisen yksityiskohdan, ruuvi jolla nuppi on kiinnitetty.

Tämän motorisen harjoituksen paloista alkoi rakentumaan pieni torni

Tadaa! Siirryttiin harjoituksen tekemisestä suoraan omien kokeilujen pariin.

Likka teki oman versionsa tornista. Sekuntin myöhemmin Topsi kaatoi sen. 

Näiden lisäksi tuli meille myös matematiikan materiaaleista värillisiä helmiä ja numerot & napit. Niistä keksimme Likan kanssa sitten ensi viikonloppuna lisää kerrottavaa. Topsi kun ei vielä oikein noiden helmien ja nappien päälle ymmärrä.

Marraskuun ajan Minä Itse -verkkokaupasta saa 10% alennusta koodilla Kevat1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää, kiitos siis kun kirjoitat!