keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Mantelipesto

Kaikki minut tuntevat voivat varmasti allekirjoittaa sen, että olen vähän nipo, mitä ruokaan tulee. Lapsena olin aivan äärimmäisen valikoiva, enkä suostunut syömään mitään vähänkään eksoottista. Mustalla listallani olivat mm. sipuli, pippuri, sienet, homejuustot, hillot, klimppijogurtit jne. En syönyt myöskään maksaa, kalaa tai outoja vihanneksia (kyssäkaali, selleri, you get the point). Tilannetta ei varsinaisesti parantanut se tosiasia, että isäni bravuuri oli erilaiset pussikeitot ja joskus harvoin ruskea kastike (joka oli toisinaan jopa ihan hyvää). Muistan erään kerran kun isän tekemä aamupuuro epäonnistui niin pahasti, ettei sitä syönyt meidän koirakaan.
Myöhemmällä teini-iällä kävin läpi syömishäiriön, joka kulki mukana vuosien ajan enemmän tai vähemmän hallitsevana asiana. Loppujen lopuksi toipuminen alkoi ja sen mukana uudelleen syömään opettelu. Tässä vaiheessa aloin myös kiinnostumaan ruoasta, ruoka-aineista ja ruoan valmistuksesta.
Nykyään syön monipuolisesti ja pääosin terveellisesti. Suosin ruokaostoksilla luomua ja kotimaisia tuotteita. Vältän turhia lisäaineita, natriumglutamaattia ym., säilykkeitä ja vahvasti sokeroituja välipalajuttuja.
Likka saa toki silloin tällöin nakkeja ja viilistä, mutta joka päiväisiä tai edes viikkoisia asioita ne eivät meidän ruokapöydässämme ole.

Ajattelin esitellä tämän reseptin hyvänä esimerkkinä siitä, minkälaista ruokaa tykkään tehdä silloin kun on kiirus ja pitäisi saada äkkiä valmis ateria pöytään. Löysin ohjeen alunperin googlettamalla "maailman paras pasta" tai jotain vastaavaa. Alkuperäinen resepti on Jamie Oliverin ja siitä on ajan saatossa muodostunut oma mukaelma, jonka tekemiseen en juurikaan enää määriä mittaile.


Mantelipesto

Ruukullinen Basilikaa (tuuhea)
n.200g Parmesan juustoa
n.200g manteleita (lastuina tai kokonaisina)
reilusti oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria
tomaatteja
2 valkosipulinkynttä
n.250g spaghettia


Laita pastavesi kiehumaan. 
Laita basilikan lehdet, valkosiblat ja mantelit tehosekoittimeen ja lisää oliiviöljyä. Tee näistä tahna ja lisää öljyä kunnes tahna lähtee liikkeelle (eli ei ole enää ihan tönkköä). Raasta parmesan ja sekoita se tahnaan. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä, maista ja rouhi joukkoon merisuolaa ja mustapippuria. 
Lisää pastan keitinveteen suola ja keitä pasta al denteksi. Pilko tomaatit tai jos ne ovat oikein kypsiä niin pese ja murskaa käsin tahnan joukkoon. Kun pasta on valmista niin sekoita pasta ja tahna, sekä tomaatit tarjoiluastiaan. 
Valmista tuli!

Minulla tämän tekemiseen menee alusta loppuun n. 10min ja hyvin maistuu myös vihreäkammoiselle Likalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää, kiitos siis kun kirjoitat!